Eind 2019 kondigde de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aan dat de bibliotheek in Buitenveldert zou gaan verhuizen omdat de huidige locatie te duur zou zijn. Het huurcontract aan de Willem van Weldammelaan 5 was al opgezegd en de OBA ging op zoek naar een nieuwe plek in de wijk.

GroenLinks vreesde destijds dat het vinden van een nieuwe geschikte locatie in Buitenveldert niet makkelijk zou zijn en vond de opzegging van de huur daarom voorbarig. Ons GroenLinks stadsdeelcommissielid Arend van Vuren concludeerde destijds: “Eigenlijk is het de meest centrale locatie die je je voor kunt stellen”.

Daarom heeft de stadsdeelcommissie vorig jaar januari een drukbezochte bewonersavond georganiseerd. Ook daar gaven buurtbewoners duidelijk aan dat de OBA nu op een goede locatie zit. De bibliotheek is van een mooi formaat, zit op een plek in de wijk die relatief goed bereikbaar is met het openbaar vervoer en het gebouw zelf is ook toegankelijk. Die boodschap heeft GroenLinks dan ook meegegeven aan de OBA en het stadsdeel. En met succes! OBA-directeur Martin Berendse kondigde recent aan dat de bibliotheek niet zal verhuizen.

De OBA zegt nog wel bezig te zijn met mogelijke samenwerkingen met organisaties in de wijk en hoopt de huidige locatie te verbouwen zodat het weer voldoet aan de eisen van een huidige tijd. Ook dat juicht GroenLinks van harte toe.

Al met al een prachtige uitkomst voor Buitenveldert en vooral voor iedereen die (na de sluiting door Corona) graag bij de bibliotheek komt voor een boek, een studieplek, de krant of een cursus.