Woensdag organiseerde de stadsdeelcommissie een avond over de toekomst van de bibliotheek in Buitenveldert. Het was een drukbezochte avond, wat goed laat zien hoe belangrijk het onderwerp voor buurtbewoners is.

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) heeft uitleg gegeven over hun plannen. Zo is duidelijk dat de huur van de huidige locatie is opgezegd en dat per medio 2021 een nieuwe locatie nodig is. De reden van opzegging lijken toch primair de kosten te zijn. Ook wil de OBA naar een nieuwere en kleinere locatie die meer uitstraling heeft en waar in een afgescheiden ruimte activiteiten georganiseerd kunnen worden.

GroenLinks vreest dat het vinden van een nieuwe geschikte locatie in Buitenveldert niet makkelijk zal zijn. Daarom is de opzegging van de huur van de huidige locatie wat GroenLinks betreft dan ook wat voorbarig. “Eigenlijk is het de meest centrale locatie die je je voor kunt stellen, beter kan bijna niet”, aldus onze vertegenwoordiger Arend van Vuren.

Hoe belangrijk de bibliotheek voor Buitenveldert is blijkt wel uit de cijfers van de OBA zelf. In 2019 waren er bijvoorbeeld meer dan 75.000 bezoekers en meer dan 4000 leden! De bibliotheek in Buitenveldert loopt ontzettend goed en het is zelfs een van de best presterende bibliotheken in Amsterdam Zuid.

Buurtbewoners en gebruikers van de bibliotheek hebben duidelijk hun zorgen over én wensen voor de aanstaande verhuizing uitgesproken. De belangrijkste waren:

  1. De bibliotheek moet centraal in de wijk blijven. Idealiter rondom het Gelderlandplein, of in ieder geval een locatie die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.
  2. Het gebouw zelf moet goed toegankelijk zijn. Dus op de begane grond, geen drempels, opstapjes en liften.
  3. Kansen werden ook gezien met ruimere openingstijden, meer activiteiten en een gezelligere koffiehoek creëren.

GroenLinks zal zich dan ook sterk blijven maken voor een centraal gelegen en goed toegankelijke bibliotheek. Wij zien de bibliotheek als belangrijke ontmoetingsplek, om activiteiten te organiseren en natuurlijk om te lezen.