Ruimte voor voetgangers in drukke gebieden

De tijdelijke aanpassing in de Rijnstraat laat zien dat de auto’s zich daar nog heer en meester voelden, het is te druk met auto’s met als gevolg dat fietsers zich niet veilig voelden op de weg en terugstuurden naar het fietspad en soms zelfs de stoep, wat dan weer gevaarlijk is voor voetgangers. We vinden het enorm spijtig dat het hier niet gelukt is om meer ruimte te creëren voor voetgangers en dat om die reden de aanpassingen in de Rijnstraat zijn teruggedraaid. Gelukkig zien we in andere delen van de stad, zoals in de Jan Pieter Heijestraat en op de Museumbrug dat het wel werkt en dat er meer ruimte is voor wandelend publiek. De dominantie van de auto in de stad is helaas maar weer eens aangetoond.

Horeca en grotere terrassen

Met veel Amsterdammers die thuis zijn gebleven zat de horeca soms behoorlijk vol. Ook bij de extra terrassen die ondernemers mochten plaatsen. Op veel plaatsen gaat het goed, maar soms ook niet. We hebben voor de zomer het dagelijks bestuur in Zuid gewezen op plekken waar het volgens ons niet goed ging. We vinden het belangrijk dat ondernemers niet zonder toestemming terrassen uitbreiden, zeker als dat betekent dat er te weinig ruimte overblijft op de stoep. Ziet u nog een plek waar het niet goed gaat? Maak ik in ieder geval melding bij de gemeente: Melding Openbare Ruimte en geef het aan ons door via: fractie@groenlinks-zuid.nl

Busroutes tijdelijk opgeheven in Buitenveldert

Door Corona-maatregelen zijn de lokale busjes (lijnen 461, 463, 464, 465) tijdelijk uit de dienstregeling gehaald. Al begrijpen we als GroenLinks dat de volksgezondheid voor (bijna) alles gaat, betekent dit helaas ook dat veel oudere bewoners afgesloten worden van de buitenwereld en soms zelfs niet meer bij een supermarkt kunnen komen. GroenLinks heeft daarom verzocht zo snel mogelijk met een oplossing te komen, want deze situatie kan niet te lang voortduren.

Buurtbudgetten

Tot slot nog een mooie update: voor de zomer zijn er wel 257 plannen ingediend in Zuid voor de buurtbudgetten en tienduizenden stemmen zijn uitgebracht! Wij zijn echt diep onder de indruk van het aantal en zeker ook de originaliteit van de plannen en het laat volgens ons een enorme betrokkenheid bij de buurt zien. Het geeft ook een goed inzicht in de wensen van allerlei verschillende bewoners.

En nu dan? Het stadsdeel bekijkt van alle plannen met meer dan 50 likes (dat zijn er maar liefst 132) of het ook haalbaar is om plan uit te voeren en presenteert in september maximaal 25 plannen per gebied voor de volgende ronde waarin de plannen gekozen gaan worden die ook echt uitgevoerd zullen worden.

De eerste vergadering

Op woensdag 2 september is onze volgende vergadering, die in ieder geval nog digitaal plaats zal vinden, maar ook daar is inspreken mogelijk, zie daarvoor het aanmeldingsformulier van het stadsdeel.