De stadsdeelcommissie in Amsterdam Zuid vergaderde woensdag 25 maart 2020 voor het eerst op afstand, via een online beeldverbinding, om zo goed mogelijk de corona-richtlijnen te volgen en thuis te blijven. Het zijn zware tijden, die iedereen raken en dus ook de lokale politiek. Waar de fractie van GroenLinks zich normaal veel in de wijk bevindt bij bijeenkomsten, bij bewoners, instellingen en vergaderingen op het stadsdeelkantoor, zitten ook wij nu noodgedwongen thuis. De eerste prioriteit voor het bestuur van de stad en de stadsdelen is de veiligheid van alle bewoners en bezoekers. Daarmee staat het democratische proces niet stil. De stadsdeelcommissie blijft betrokken en alert, en biedt zoals altijd een luisterend oor aan de bewoners van stadsdeel Zuid in deze spannende weken. 

Allereerst hopen we dat je veilig en gezond thuis bent. De maatregelen die de regering heeft genomen om de verspreiding van het virus te voorkomen gaan dwars door onze samenleving heen. Het onderwijs ligt plat, de zorg zet alle zeilen bij om de crisis het hoofd te bieden en de economie krijgt zware klappen. Het zijn onzekere tijden en we hopen voor elkaar het allerbeste. 

Tijdens de eerste vergadering sinds de verscherpte maatregelen om zoveel mogelijk thuis te blijven (doe dat alsjeblieft!) kreeg de stadsdeelcommissie een update van het Dagelijks Bestuur en de stadsdeelsecretaris van Zuid. Ondanks de bijzondere omstandigheden zet het stadsdeel zich in om de noodzakelijke processen door te kunnen laten gaan en iedereen veilig te houden. Vanwege de uitbraak geldt momenteel een protocol binnen de veiligheidsregio Amsterdam, waardoor procedures anders lopen dan normaal het geval is. De burgemeester neemt daarom tijdelijk alle besluiten zodat stedelijk hetzelfde beleid geldt.

Concreet betekent dit voor Zuid dat er momenteel geen politieke besluiten worden genomen, als dat niet noodzakelijk is.

Omdat de besluitvorming stil ligt, geldt dat grotendeels ook voor het politieke debat in de stadsdeelcommissie. 

De huidige situatie maakt dat de “oren en ogen”-functie van de stadsdeelcommissie misschien nog wel belangrijker is dan normaal. We horen graag van jou hoe je deze bijzondere situatie ervaart. Waar loop je tegen aan? Heb je vragen? Wij horen het graag en zijn uiteraard via mail bereikbaar: 

Fem Korsten (De Pijp/Rivierenbuurt):  fem.korsten@gmail.com Marius Drissen (Oud-Zuid):  drissenmarius@gmail.com Arend van Vuren (Buitenveldert/Zuidas):  agvanvuren@gmail.com Lucas van Grinsven (Oud-Zuid):  l.grinsven@amsterdam.nl Sam Altena (De Pijp/Rivierenbuurt):  s.altena@amsterdam.nl