De gebruikte tegenargumenten van de coalitiepartijen waren soms ronduit curieus. Zo werd de motie door D66 en PvdA niet ambitieus genoeg genoemd. D66 verwees hierbij nog naar de afgelopen oktober vastgestelde participatienota die ambiteuzer zou zijn dan deze motie, terwijl deze motie naar de mening van GroenLinks juist een concreet voorstel voor de invulling hiervan inhield.
Volgens het Dagelijks Bestuur (DB) van het stadsdeel zou de motie ook maatwerk in de weg staan, terwijl de motie daar juist expliciet toe opriep. Waar GroenLinks opriep tot heldere en openbare besluitvorming over een te volgen participatietraject, zou de motie volgens D66 en PvdA juist oproepen tot het zetten van vinkjes. Ook zou het probleem volgens meerdere partijen meer bij de uitvoering liggen, iets wat volgens GroenLinks juist mede voorkomen kan worden door duidelijke keuzes vooraf.
Waar de motie opriep tot een betere communicatie over participatietrajecten, zouden burgers, volgens het DB, na uitvoeren van de motie juist meer moeten uitpluizen hoe zij betrokken zouden worden. De motie riep juist op tot betere communicatie.
Het vooraf vaststellen van een participatietraject in de bestuurscommissie zou volgens het DB ook te veel tijd kosten. Een bijzonder argument, als gekeken wordt naar de nu al jaren slepende plannen voor de herinrichting van de Van Woustraat, waar de participatie al die jaren naar de mening van GroenLinks marginaal is gebleven. Hier was alle ruimte en tijd om meer ambitie te tonen bij het betrekken van bewoners en ondernemers.
GroenLinks is teleurgesteld dat deze motie het niet gehaald heeft, maar bovenal over de naar haar mening zwakke argumenten die door de coalitiepartijen gehanteerd werden. GroenLinks zal blijven strijden voor het meer ruimte om bewoners en ondernemers uit Zuid te betrekken bij zaken die hun leefomgeving aangaan, en voor meer transparantie bij de besluitvorming hierover.
Rocco Piers
fractievoorzitter GroenLinks Zuid