De Pijp is een oude buurt, waar woningen meestal niet goed geïsoleerd zijn, en mogelijkheden voor zonnepanelen beperkt. Toch zijn er steeds meer bewoners  en organisaties die zich door die praktische bezwaren niet uit het veld laten slaan, en manieren zoeken om duurzamer te wonen. Drie initiatieven in de spotlights.

 

IN De Pijp
Initiatiefgroep IN De Pijp, gestart door Gerard Lommerse en Matty van Ewijk, helpt bewoners, VVE’s en scholen bij het duurzamer maken van gebouwen. Met informatieavonden en praktische tips maken ze bewoners wegwijs in de wereld van isolatie, aardgasvrij, en zonnepanelen.

 

!Woon
!WOON adviseert en helpt bewoners met oplossen van problemen en nemen van initiatieven in en rond de woning, en wordt gefinancierd door gemeentes, fondsen en woningcorporaties. !Woon biedt gratis energiecoaching aan. De energiecoach kijkt naar het energieverbruik in de woning, geeft advies en neemt handige bespaarproducten mee (zoals tochtband en ledlampen) die je meteen kunt aanschaffen.

 

Het regionaal energieloket
Het Regionaal Energieloket is een samenwerking van gemeenten, bedrijven en lokale initiatieven om woningeigenaren op een onafhankelijke manier te helpen met het verduurzamen van hun huis. Het regionaal energieloket werkt samen met de gemeente Amsterdam, en helpt bewoners die hun woning willen verduurzamen. Bijvoorbeeld oor het organiseren van informatieavonden voor VVE’s.