De afgelopen week zijn de brieven bezorgd en plannen kunnen de hele maand juni worden ingediend. GroenLinks is enthousiast over buurtbudgetten omdat het past bij een gezonde lokale democratie. Het gaat verder dan ‘het betrekken van mensen’, het gaat over het vergroten van betrokkenheid en eigenaarschap van mensen in hun eigen buurt. We willen bewoners in staat stellen om het heft in eigen hand te nemen en samen met de buurt te bepalen waar publiek geld aan uitgegeven wordt. Dat kan een nieuwe speeltuin zijn of meer groen, of maatregelen om de veiligheid te vergroten. Eigenlijk alles wat je kunt bedenken. En iedereen mag meedoen, van jong (vanaf 12 jaar) tot oud en online of juist op fysieke plekken en momenten in de buurt. 

In Oud-Zuid, Buitenveldert/Zuidas en de Pijp/Rivierenbuurt is 100.000 euro beschikbaar. Die plannen kunnen worden ingediend op de website: www.amsterdam.nl/buurtbudgetzuid 

Het echt spannende en experimentele proces gaat zich afspelen in de Marathonbuurt (Oud-Zuid) en de Diamantbuurt (de Pijp). Deze buurten krijgen ieder een eigen budget van 100.000 euro en daar zal in een nog veel intensiever proces de buurt eigenaarschap worden gegeven. Hoe het proces er in deze twee buurten precies uit gaat zien? Ook dat bepaalt de buurt zelf! En daar ligt volgens ons een enorme kans, want de buurtbudgetten hebben juist ook als doel om de betrokkenheid, dialoog en cohesie te vergroten en dus mensen met elkaar in contact te brengen. 

Het Coronavirus maakt het niet makkelijker om dit proces juist dit jaar te starten, maar we hopen dat er in het najaar mogelijkheden zijn om kleine bijeenkomsten te organiseren in deze buurten. GroenLinks is dus enthousiast over deze plannen van de gemeente en we zullen het met veel interesse volgen.

Bestuurder Rocco Piers legt uit wat buurtbudgetten zijn Afspelen op YouTube