Voor velen is het de enige manier om in Amsterdam te kunnen wonen. Een klein studiootje, of een onzelfstandige kamer waar badkamer en keuken gedeeld worden zijn voor velen de enige betaalbare woonruimte die er is. Zeker voor starters, studenten, jongeren en alleenstaanden zonder dikbetaalde baan. Beleggers hebben dat inmiddels ook ontdekt en er lijkt sinds enkele jaren een behoorlijke stijging in het aantal verkamerde woningen te zijn. Hoeveel dat er precies zijn is niet bekend.

In Amsterdam West is al onderzoek gedaan naar de toename van het aantal (on)zelfstandige woningen. Daaruit blijkt dat de gemeente het aantal gecreëerde kamers waarschijnlijk onderschat. Bijvoorbeeld omdat er meer kamers gecreëerd worden in een woning dan in de aanvraag beschreven en ook zorgen de type vergunningsaanvragen voor onduidelijkheid.

GroenLinks wil weten hoe dat zit en daarom heeft ons raadslid Dorrit de Jong, samen met Sofyan Mbarki van de PvdA aan de wethouder gevraagd om uit te zoeken hoeveel woningen er per wijk zijn ‘verkamerd’ in de afgelopen jaren en wie daar achter zitten, zijn dat inderdaad beleggers of bijvoorbeeld ook woningbouwcorporaties. De precieze vragen die Dorrit en Soyan gesteld hebben vind je hier.

Waarom we in kaart willen hebben op welke schaal (on)zelfstandige woningen gecreëerd worden
Het verkameren van een bestaande woning kan nadelen met zich meebrengen. Zo zijn gebouwen er vaak niet op gebouwd om intensief bewoond te worden. Zeker niet in oudere gebouwen zoals die veel in Zuid te vinden zijn. Ook is een sterke toename in het aantal verkamerde woningen in een wijk niet altijd goed voor de sociale cohesie. Tot slot zorgt het voor een prijsopdrijvende effect van gewone woningen. Doordat beleggers panden opkopen, worden woningen nog schaarser dan ze reeds zijn en stijgen de prijzen van woningen.

Ook NRC en het Parool hebben hier recentelijk aandacht aan besteed.

Zoals gezegd biedt het omzetten van een bestaande woningen naar meerdere (on)zelfstandige woningen voor veel mensen een kans om in Amsterdam te (blijven) wonen. Tegelijkertijd zijn de eisen die gesteld worden aan vergunningen, zoals verplichte geluidsisolatie mogelijk niet voldoende. We willen zo snel mogelijk duidelijkheid hebben over de omvang van het probleem in de verschillende wijken in Zuid en ontvangen graag ervaringen van buurtbewoners.

Wat is jouw ervaring?

We zijn op zoek naar ervaringen van bewoners die in hun buurt ervaring hebben met verkamerde woningen in panden die daar ongeschikt voor zijn. Samen met de cijfers die naar verwachting binnenkort volgen van de wethouder, krijgen we daarmee een goed beeld van de huidige situatie van verkamering in Amsterdam Zuid.

Goede of mindere ervaringen met verkamerde woningen in uw buurt? Laat het horen via: arend@groenlinks-zuid.nl