Een plein voor de hoofdingang van het Rijksmuseum aan de Stadhouderskade, dat het gebouw verbindt met het Museumkwartier aan de Spiegelgracht. Ruimte om te wandelen in een smal straatje in de Pijp, zonder geparkeerde auto’s op de stoep. Een onherkenbare Van Woustraat. GroenLinks presenteert ideeën hoe Amsterdam binnen de Ring er in de toekomst uit kan zien. Ook stadsdeel Zuid komt uitgebreid aan bod.
GroenLinks Amsterdam organiseert van 8 november t/m 20 november een bijzondere expositie in Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM). Ruimte Durven Delen gaat over de scherpe keuzes die nodig zijn om Amsterdam aantrekkelijk, bereikbaar en economisch vitaal te houden. Het gelijknamige discussiestuk is het resultaat van een samenwerking van de gemeenteraadsfractie en de fracties in Centrum, Oost, West en Zuid.
Aantrekkelijke steden hebben de toekomst. Zij trekken bewoners, toerisme en werkgelegenheid aan. Maar die aantrekkelijkheid betekent tegelijkertijd ook een aanslag op de beperkte openbare ruimte. Wil Amsterdam haar aantrekkingskracht behouden, dan zijn stevige ingrepen nodig. De beperkte ruimte moeten we eerlijk durven delen.
De expositie toont aan hoe de openbare ruimte van Amsterdam door slimme ingrepen in de fysieke infrastructuur een ware metamorfose kan ondergaan. Aan de hand van een serie beelden (artist impressions) wordt met concrete voorbeelden duidelijk hoe de kwaliteit en leefbaarheid van de stad kan verbeteren, terwijl door een vernuftig kernnet de autobereikbaarheid niet in het geding komt.
Wat heeft GroenLinks in petto voor Zuid? Zuid wordt in de toekomst ontsloten door enkele hoofdwegen binnen het kernnet. In ruil worden enkele andere drukke wegen in het stadsdeel autoluw, of bestemd voor eenrichtingsverkeer.
Daarnaast zijn er van enkele plekken in Zuid artist impressions te zien. Het zou flauw zijn alle verrassingen nu al weg te geven, maar uitgangspunt is geweest dat onoverzichtelijke verkeersknooppunten geen natuurverschijnselen zijn. Met heldere keuzen is er aan zelfs de meest chaotische pleinen en kruispunten iets te doen. Om dit te laten zien hangt er in ARCAM een tekening van een oase: het toekomstige Roelof Hartplein. Het huidige Roelof Hartplein is een zogenoemde blackspot, een gevaarlijke kruising waar fietsers en voetgangers zich niet veilig voelen. Dit gevoel hebben veel mensen ook in de Van Woustraat en op de Koninginneweg. Hoe het op die plekken ook anders kan, dank zij heldere en consequente keuzes, is te zien in ARCAM.
Op Zondag 20 november wordt de tentoonstelling afgesloten met een slotdebat. Voorafgaand (om 14:30) is er een rondleiding door Paul van Grieken, langs de onderdelen die betrekking hebben op stadsdeel Zuid.
Zie ook: www.ruimtedurvendelen.nl
ARCAM
Prins Hendrikkade 600
1011 VX Amsterdam
T 020 620 48 78
F 020 638 55 98
E arcam@arcam.nl
Openingstijden: di t/m zo, 13-17 uur.
Toegang gratis. ARCAM is rolstoeltoegankelijk.