Met drie rolstoelen, een pendel (rolstoelscooter), een rollator en een kinderwagen over de Van Woustraat, dat is nog niet zo eenvoudig. Staat er geen steiger in de weg, dan heeft de groenteboer zijn uitstelling wel te ver op de stoep neergezet. Hier zijn alvast de filmpjes te zien die Fem Korsten onderweg heeft opgenomen.

Fractieleden Wanda Pelt en Jan Kok konden met eigen ogen zien hoe moeilijk het soms is voor een rolstoelgebruiker om een winkel binnen te komen. Of een brief te posten. Of om te pinnen.

Kok en Pelt werden vergezeld door Marije Cornelissen, die sinds 2009 lid is van het Europees Parlement namens de Europese Groene fractie.  Voor hun oud-collega uit de fractie van voormalig stadsdeel Zuideramstel was de rolstoelschouw in Amsterdam Zuid zaterdag de tweede van die dag. 's Ochtends had Cornelissen ook al meegedaan aan een schouw in Rijswijk. Zij is de initiatiefneemster van de Europese rolstoelschouw.

De GroenLinkers werden inhoudelijk en praktisch ondersteund door ervaringsdeskundige Conny van der Stelt en haar organisatie Onbeperkt Zuid, de belangenbehartigingsorganisatie voor mensen met een beperking in Zuid. Vooral door de aanwijzigingen van de rolstoelgebruikers in Amsterdam Zuid leverde de wandeling over de stoep van de Van Woustraat inzichten op over de problemen waar een slechtziende of een rolstoelgebruiker soms letterlijk tegenaan loopt.

Er was nog een politica aanwezig: Femke Roosma, duo-raadslid in de gemeenteraad en woordvoerster zorg. Zij deelde de gele kaarten uit die Onbeperkt Zuid had laten maken, aan fietsen en auto's die zo onhandig geparkeerd stonden dat een rolstoeler onmogelijk kon passeren. Maar waarom veel woorden gebruiken voor een uitleg als alles ook op de fimpjes te zien is?

Kijk hier ook voor een artikel op Dichtbij Amsterdam Zuid.nl en voor een uitgebreid stuk zigzaggend-door-zuid op ZieZoZuid.nl.

De eerste Europese rolstoelschouw werd gehouden in 15 steden in zeven landen.