Wij krijgen kippen, het initiatief in Zuid, heeft een Groen Lintje gewonnen. Fransje de Waard en de initiatiefnemers van Wij Krijgen Kippen en De Dakdokters kregen gisteren op de knusse zolder in de buurtboerderij in Westerpark een Groen Lintje opgespeld door het groene GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren en Patricia Seitzinger, voorzitter van GroenLinks Amsterdam. De Groene Lintjes zijn een initiatief van GroenLinks en worden uitgereikt als beloning en aanmoediging voor bedrijven, organisaties en personen die zich inzetten voor een groen en duurzaam Amsterdam.

Afgelopen maand deed GroenLinks de oproep om kandidaten aan te dragen voor een Groen Lintje, waarop de nominaties binnen stroomden. De groene jury, bestaande uit Liesbeth van Tongeren,  Simone Veldema (GreenbizStartUp), Jupijn Haffmans (De Gezonde Stad, voorheen Milieucentrum Amsterdam) en Patricia Seitzinger stelde een shortlist samen. Vervolgens brachten bijna 800 mensen hun stem uit.

De Winnaars

Wij krijgen Kippen! is een project waarmee inwoners, bedrijven, ambtenaren en andere organisaties in stadsdeel Zuid samen werken aan de productie van schone, met lokale bronnen opgewekte, energie. Overal met hun neus vooraan om wind of andere duurzame energie voor en door burgers zelf op te eisen.

De Dakdokters hebben de droom om de stedelijke daken leefbaar en gezond te maken. Op het dak ligt een geweldige potentie voor meer natuur in de stad. Het dakoppervlak, dat nu vaak ongebruikt ligt te zinderen in de zon, kan een geweldige buitenruimte vormen waar optimaal gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bronnen en materialen. Door te blijven innoveren willen De Dakdokters de komende jaren het daklandschap verder verfraaien en verduurzamen. Het dak moet letterlijk leefbaar worden gemaakt; voor dieren, planten én mensen. 

Fransje de Waard schrijft, praat, geeft les, ontwerpt, duwt en trekt aan stadslandbouw en plattelandsontwikkeling waar het maar kan. ‘Food democracy’ en de levende bodem zijn haar stokpaardjes.  Vanuit haar bedrijf ‘De Waard Eetbaar Landschap’ zette zij de permacultuur in Nederland en Vlaanderen verder op de kaart, organiseerde cursussen, gaf workshops en presentaties. De Waard is (mede)trekker van diverse initiatieven in duurzame rurale en stedelijke ontwikkeling en actief lid van Amsterdamse vereniging Boerenstadswens. Zij is promotor van stadslandbouw.