De begroting 2012 van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zuid toont weinig ambitie. Het dagelijks bestuur lijkt vooral op de winkel te passen. Voor GroenLinks is dat onvoldoende. Het kan groener, duurzamer, minder bureaucratisch en met bewonerszelfbeheer. De begroting wordt 30 november en 1 december door de raad vastgesteld. GroenLinks doet vooraf tegenvoorstellen.
PERSBERICHT
GroenLinks komt met tegenbegroting
Voor sociale en gezonde buurten
Amsterdam, 8 november 2011
De begroting 2012 van stadsdeel Zuid toont weinig ambitie. Het dagelijks bestuur lijkt vooral op de winkel te passen. Voor GroenLinks is dat onvoldoende. De begroting wordt 30 november en 1 december door de deelraad van Zuid vastgesteld. GroenLinks doet vooraf tegenvoorstellen.
Werk maken van energiebesparing en duurzame energie
Het milieubeleid van het stadsdeel is het meest ambitieloze en in gebreke blijvende onderdeel van de begroting: het beperkt zich tot het beheersen van afvalstromen. Over energie, reductie van CO2 en tegengaan van luchtverontreiniging staat zo goed als niets in de programmabegroting. GroenLinks wil daar als partij die een gezonde leefomgeving voorstaat – nu en in de toekomst – verandering in brengen. Het areaal aan braakliggende daken in het stadsdeel kan worden vergroend en benut voor opwekken van energie. De stadsdeelorganisatie – een bedrijf met meer dan duizend werknemers, vele gebouwen en een groot wagenpark – moet zelf klimaatneutraal worden.
Gezonde buurten: meer ruimte voor gezond verkeer en verblijf in een groene omgeving met schone lucht.
Als Amsterdam zich economisch sterk en duurzaam wil ontwikkelen – zoals geuit in de structuurvisie – moet er worden geïnvesteerd in de kwaliteit van de openbare ruimte en groen. Dit is niet zomaar een wens; het is een economische noodzaak om de stad aantrekkelijker te maken. In een vieze ongezonde stad willen mensen niet wonen en waar mensen niet willen wonen, daar willen bedrijven zich niet vestigen. GroenLinks wil daarom dat het stadsdeel investeert in een leefomgeving die gezond houdt en maakt. Dit is een stuk ambitieuzer dan het huidige programma van het dagelijks bestuur, dat niet verder komt dan met moeite het onderhoudsniveau op peil proberen te krijgen.
Bevorderen van sociaal-maatschappelijk ondernemerschap en meer bewonerszelfbeheer.
Het proces van dagelijks bestuur om te komen tot vernieuwd welzijn is verontrustend destructief voor de (vrijwillige) participatie van bewoners en houdt instellingen afhankelijk van een centralistisch voorgeschreven activiteiten-aanbod. Het dagelijks bestuur moet meer over laten aan de sociaal-maatschappelijk markt, waar beter wordt ingespeeld op de vraag. Bovendien moet het stadsdeel wat meer vertrouwen hebben in bewoners en instellingen. Meer aan de mensen zelf overlaten en minder gedetailleerde sturing vanuit de overheid zijn een enorme kans voor kostenbesparing. GroenLinks wil een taakstelling op de kosten van bureaucratie en de baten hiervan inzetten om de 'civil society' te versterken.
Lees verder: Tegenbegroting GroenLinks Amsterdam Zuid