In de commissie Leefomgeving hield woordvoerder Jan Kok afgelopen dinsdag 20 maart een pleidooi voor ondergrondse afvalcontainers in voormalig Oud-Zuid. In Zuideramstel functioneren die al jaren uitstekend.
Afval. Weg ermee. Verbranden. De Afval Energie Centrale moet roken.
Maar waarom doen we niet betere dingen met ons afval? Veel meer hergebruiken. Kringlopen. Cradle to cradle: afval is voedsel. Afval als grondstof.
Voor oud papier wordt tegenwoordig, evenals lang geleden, al weer heel wat centen betaald.
En alles wat nog van waarde is in het aan de stoep gezette grofvuil, wordt door morgensterren meegenomen.
Kan het stadsdeel daar niet zelf meer initiatieven in ondernemen, waarmee tevens groene, sociale banen kunnen worden gecreëerd? Passend in een duurzame economie.
“Haal meer uit afval!” zou een mooie slogan kunnen zijn.
Maar nu terug naar het OAIS, het ondergronds afvalinzamelingssysteem. (Hier is een link naar de agenda van de commissie, met alle relevante stukken en onderzoeken.)
Een ondergronds afval inzamelingssysteem is een goede zaak, dat zien we in het voormalige stadsdeel Zuideramstel. Gezonder voor de werknemers, handiger voor de burgers en mooier voor het straatbeeld.
Maar het plaatsen van afval naast de containers blijft een probleem. En dan sta je als overheid voor een dilemma. De rotzooi de rotzooi laten, zodat mensen zien dat verkeerd aangeboden afval overlast veroorzaakt en zij hun leven beteren. Of toch maar extra schoonmaken, waardoor mensen verkeerd blijven aanbieden, omdat het toch wel wordt opgeruimd.
Ondergrondse glas- en papiercontainers zijn er al in Oud-Zuid, dus gaat het hier alleen om restafvalcontainers. In Zuideramstel zijn ondergrondse containers voor restafval, glas en papier in één keer ingevoerd.
Omdat het een goed systeem is, vindt GroenLinks dat we dit niet in een klein deel van het voormalige stadsdeel Oud-Zuid moeten invoeren (scenario 1), maar in het grootste deel (scenario 2).
Bij deze laatste optie vroegen we ons wel af: waarom kan dit systeem niet ook worden ingevoerd in de Hiltonbuurt en de Diepenbrockbuurt; heeft de woningdichtheid daar zo’n dorps laag niveau? (Antwoord van de portefeuillehouder: Er wonen te weinig mensen die samen te weinig afval produceren om een keer per week volle containers te legen. Halflege containers legen is niet rendabel. En de containers niet een keer per week legen veroorzaakt stankoverlast.
Wij zijn blij dat ons voorstel voor containeradoptie in de pilot wordt meegenomen.
Die perscontainers zijn een goede oplossing voor dichtbevolkte gebieden. Kosten wel 24.000 euro tegenover 7.000 euro voor een gewone container. En komen die perscontainers ook op termijn in Zuideramstel in soortgelijke gebieden? (Antwoord van de portefeuillehouder: misschien, maar dan toch pas in 2020.)
Met besluit 1, het investeringskrediet, kunnen we dus instemmen.
Dat geldt niet voor besluit 2. 5 ton voor het compenseren van parkeerplaatsen die verdwijnen als gevolg van dit afvalinzamelingsysteem, en dan nog wel uit de Egalisatiereserve Huisvuilinzameling, keurt GroenLinks af. Parkeerplaatsen bekostigen uit de afvalstoffenheffing is een foute zaak. Daar is het mobiliteitsfonds voor, dat op dit moment rijk gevuld is. Straks slinkt dit huisvuilreservepotje zo snel, dat de afvalstoffenheffing eerder omhoog moet. Dan betaalt de meerderheid zonder een auto via de afvalstoffenheffing voor het parkeren van de minderheid met een auto.
Een cruciale vraag luidt trouwens: is het zo erg van mensen meer afvalstoffenheffing te vragen voor een betere service? Het abonnement van een mobieltje met veel mogelijkheden is toch ook duurder dan het abonnement van een mobieltje met weinig mogelijkheden?
P.S. De commissie ging akkoord om het plan op de agenda te zetten van de deelraad, op de vergadering van 28 maart.
De discussie was levendig, en we hebben het bijvoorbeeld gehad over afvaltoerisme en het apart inzamelen van plastic. Ik ben blij met de beslissing om 4 pilots uit te voeren om te bekijken wat het beste werkt om het vuil te bestrijden dat naast de containers wordt neergezet. Gericht op: containeradoptie, goede communicatie naar de bewoners, strenge handhaving, of direct opruimen.