Ter gelegenheid van het jubileum van Jan Kok - tien jaar deelraadslid - hierbij een kort interview.

Hoe lang zit jij al in de deelraadpolitiek voor GroenLinks?

Alweer tien jaar! Van 2002 tot 2010 was ik fractievoorzitter in stadsdeel Zuideramstel. Na de fusie met Oud-Zuid ben ik ‘gewoon’ raadslid in Zuid. En altijd in de oppositie.

Welke onderwerpen hebben jouw speciale belangstelling?

Ruimtelijke ordening, wonen, openbare ruimte, milieu, groen. Daarom ben ik ook lid van de raadscommissies Ruimte & Wonen, en Leefomgeving.

Maar je doet toch ook iets met financiën?

Dat klopt. Ik ben voorzitter van de Rekeningencommissie in het stadsdeel. Ook in Zuideramstel ben ik altijd lid geweest van de Rekeningencommissie, waarvan de 2de periode ook als voorzitter.

Sluiten deze interesses aan bij de baan waar je je geld mee verdient?

Even vooraf iets corrigeren. Voor het raadswerk word je ook betaald, al is het geen vetpot voor de 2 dagen die je daar wekelijks aan besteedt. Ik werk 3 dagen in de week als docent bij Hogeschool Inholland (ja, die) in Delft. Ver van het rumoer. Ik ben daar docent Ruimtelijke Ordening en Planologie. Als afgestudeerd sociaal-geograaf en planoloog aan de Universiteit van Amsterdam, heb ik eerst 2 decennia onderwijs gegeven en onderzoek gedaan aan die universiteit. Mijn werk sluit dus inderdaad goed aan bij mijn taken in de stadsdeelpolitiek.

Wat vind jij het belangrijkste in de politiek?

Dat is een moeilijke vraag. Als raadslid speel je verschillende rollen. Je moet je achterban goed vertegenwoordigen. Jouw kiezers dienen zich in je te herkennen, ook als je compromissen moet sluiten. Waar je voor moet uitkijken, is dat je al je tijd besteedt aan het lezen van de dikke pakketten die het Dagelijks Bestuur wekelijks bij je thuis laat bezorgen. Natuurlijk is het belangrijk daar vanuit een GroenLinks-visie op te reageren, maar je moet ook de straat op en de gesprekken met burgers en instanties aangaan.

 

Waar kunnen die burgers jou dan bereiken?

Mijn emailadres is janbkok@janbkok.nl. Maar wel liefst een beetje hoffelijke teksten en geen scheldkannonades. Telefonisch ben ik het beste te bereiken op 020-6791828. Zelfde laken een pak trouwens.