GroenLinks Zuid pleit voor een speciale onderzoekscommissie naar de kosten en baten van de nieuwe parkeergarage onder de Boerenwetering. Volgens GroenLinks is er onvoldoende zicht op de riskante financiële risico's van het miljoenenproject.

Naar aanleiding van het debacle van de kostenoverschrijdingen bij de bouw van de Noord-Zuidlijn, wil GroenLinks vooraf weten waarop de financiële keuzes worden gemaakt. Een speciale commissie van raadsleden zal met experts naar het besluit moeten kijken. Dit om te voorkomen dat de garage wordt gebouwd, op basis van een financieel plan, met aannames die achteraf niet blijken te kloppen. GroenLinks zal dit voorstel aanstaande dinsdag in de commissie Leefomgeving naar voren brengen.

Arend Hamstra, woordvoerder GroenLinks: "De risico's van dit miljoenenproject zijn bijna niet te overzien. We praten over 35 miljoen, maar er nergens in Amsterdam onder deze moeilijke omstandigheden een garage onder/op de plaats van het water gebouwd. Wellicht wordt het wel 100 miljoen. En dan wil je niet na tien jaar terugkijken en zeggen: wat heb ik liggen slapen."

GroenLinks wil voorkomen dat Zuid zich in een bodemloze bouwput stort met de bouw van de parkeergarage. Niet alle risico's zijn vooraf te overzien, maar de raad moet een goed oordeel kunnen vellen op basis van het oordeel van de speciale Boerenweteringcommissie om Noord-Zuidlijntaferelen te voorkomen.