Op woensdag, 29 januari was GroenLinks Amsterdam Zuid raadslid Wanda Pelt bij de heropening van Sporthal De Pijp. Sporthal De Pijp heeft onze speciale belangstelling, omdat we vorig jaar stevig de actie van een grote groep gebruikers van de sporthal hebben ondersteund toen hun sportactiviteit na jaren dreigde wegbezuinigd te worden. Een flink aantal van hen was ook bij de opening.

GroenLinks heeft zich in Zuid onder andere ingezet voor natuur- en milieuvriendelijker sportaccommodaties, dus mooi om te zien, dat er ondanks het beperkte budget veel aandacht is besteed aan duurzaamheid. Zo is er in de gerenoveerde Sporthal De Pijp overal dubbel glas geplaatst, is het dak in principe klaar voor groene bedekking en/of zonnepanelen. Er zijn nog plannen om zo snel mogelijk over te gaan op houtgestookte verwarming van het gebouw met houtafval van groenonderhoud van het stadsdeel. En ze zijn zich aan het oriënteren op ledverlichting. Beide laatste ingrepen betekenen een enorme besparing in de exploitatiekosten, waarmee maar weer bewezen is dat duurzaam zichzelf terugverdient.

Daarnaast is er veel aandacht geweest voor toegankelijkheid, daar is GroenLinks Amsterdam Zuid natuurlijk ook heel blij mee, want ook toegankelijkheid is een speerpunt voor ons. Dat werd tot uitdrukking gebracht doordat stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar samen met een rolstoeldanspaar voor het eerst de drempel van het nieuwe gebouw overging en het danspaar in één van de zalen een demonstratie gaf. Toch was het aanwezige Onbeperkt Zuid nog niet helemaal tevreden. Zo ontbreken er nog blindegeleidelijnen naar de ingang. Er zal nog samen met hen een schouw plaatsvinden, maar toch jammer dat Onbeperkt Zuid niet in een eerdere fase betrokken is geweest. Als de in november 2013 aangenomen motie over toegankelijkheid in de openbare ruimte van GroenLinks in praktijk gebracht wordt, moet het in de toekomst alleen maar beter gaan…