Er was een kort, maar veelzeggend debat tijdens de begrotingsbesprekingen in Zuid van 30 november en 1 december. De collega's van de coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA hebben in de centrale stad de structuurvisie van Amsterdam goedgekeurd. Dat de structuurvisie in Zuid wordt uitgevoerd, is echter niet de bedoeling.
Fractievoorzitter Paul van Grieken van GroenLinks memoreerde in zijn algemene beschouwingen dat het programma Openbare Ruimte en Groen in de begroting erg weinig ambitie toont. Behalve het op peil houden van het onderhoud dat nu eenmaal gedaan moet worden, wil het stadsdeelbestuur weinig met de openbare ruimte en het openbare groen.
Hij stelde in een amendement voor te beginnen met de verbetering en de ontwikkeling van de stadsstraten en stadspleinen, zoals aangegeven in de structuurvisie. De structuurvisie Amsterdam 2040: economisch sterk en duurzaam schetst een beeld van Amsterdam als stad die aantrekkelijk is voor bewoners en toeristen; een stad ook die om die bewoner, investeerder en bezoeker kan concurreren met andere metropolen in Europa. Om de aantrekkingskracht te behouden en te vergroten moet er echter wel worden geïnvesteerd in hoe de stad eruit ziet. De openbare ruimte dus.
Van Grieken riep het DB op jaarlijks 3 miljoen euro uit het parkeerfonds te onttrekken en die te investeren in het investeringsprogramma Stadsstraten en -pleinen. Volgens de PvdA was Van Grieken te vroeg, en moest hij eerst maar afwachten wat het investeringsprogramma De rode loper op zou leveren. Bovendien gaat het stadsdeel ook investeren in de omgeving van het Rijksmuseum, en dat moest toch voldoende zijn. Van Grieken wees er fijntjes op dat Zuid groter is dan de omgeving van het Rijksmuseum. Een straat als de Van Woustraat zou enorm opknappen van een investering in de openbare ruimte. Van Grieken nodigde alle aanwezigen juist over de mogelijkheden met de Van Woustraat uit hun licht op te steken in de GroenLinkse studie Ruimte Durven Delen.
D66 stelde vast dat het vanwege de economische crisis nu niet het moment was om voor drie miljoen aan nieuwe investeringen te doen in groen en openbare ruimte.
Op de vraag van Paul van Grieken aan woordvoerder Eelco Huizinga hoeveel geld er dan wél beschikbaar was voor een investering, moest Huizinga toegeven dat er helemaal geen geld beschikbaar was. Het DB had besloten het geld in het parkeerfonds niet aan te spreken.
(Foto: Zo kan het ook: Van Woustraat. Afbeelding uit Ruimte Durven Delen http://amsterdam.groenlinks.nl/node/75105.)