Het afschaffen van de herplantplicht en het vergunningsvrij kappen zijn van de baan.
Soms is politiek succes een kwestie van goede argumenten hebben. GroenLinks heeft gisteravond in de commissievergadering Leefomgeving van stadsdeel Zuid laten zien dat dereguleren om te dereguleren geen zin heeft. Op de agenda stond het voorstel voor een nieuw bomenbeleid en een nieuwe bomenverordening van het stadsdeelbestuur.
In een lange commissievergadering kon fractievoorzitter Paul van Grieken van GroenLinks Zuid aantonen dat de logica van portefeuillehouder Joep Blaas en zijn collega’s in het dagelijks bestuur niet klopte. Van Grieken had in april schriftelijke vragen gesteld aan Blaas over het voorgestelde bomenbeleid. Kern van de wijzigingen die het stadsdeel wilde doorvoeren in vergelijking met de bestaande situatie was een enorme versoepeling van de regels. Eigenaren van bomen zouden in het vervolg zonder kapvergunning elke boom met een omtrek van minder dan 65 cm mogen omhakken. En ook de herplantplicht zou komen te vervallen.
De antwoorden op de schriftelijke vragen van GroenLinks waren veelzeggend: deregulering is op dit onderwerp helemaal niet nodig. Paul van Grieken: ‘Volgens de plannen zou een eigenaar in het vervolg ook een boom met een dikkere stam zonder vergunning mogen kappen. In de praktijk hoeft het stadsdeel per maand dan twee vergunningen minder af te geven. Het aantal bezwaarprocedures en beroepszaken over kapvergunningen is nu al verwaarloosbaar. Het afschaffen van de herplantplicht leidt misschien juist tot méér beroepszaken tegen het stadsdeel. Moeten we hiervoor met goed huidig beleid stoppen en een nieuw beleid vaststellen?’
Hiermee wist hij de coalitiepartijen te overtuigen dat er geen noodzaak was een nieuwe verordening aan te nemen. Ook de portefeuillehouder ging overstag. Joep Blaas stelde voor in oktober te komen met een nieuw voorstel, dat gebaseerd wordt op de stedelijke bomenverordening. Die komt in grote lijnen overeen met het bomenbeleid dat gold in het voormalige stadsdeel Oud-Zuid.
De voorstellen van het stadsdeelbestuur waren ook bij bewoners slecht gevallen. Op de conceptnota waren 2195 brieven binnen gekomen van verontruste bewoners.
Luister hier naar het interview van Paul van Grieken met Amsterdam FM.