Fractievoorzitter Paul van Grieken heeft het dagelijks bestuur van het stadsdeel vragen gesteld over de voorgestelde bomenverordening. Hij wil weten wat het stadsdeel financieel meent te winnen door de kap van bomen met een omtrek van minder dan 65 cm vrij te geven.

De schriftelijke vragen staan in het document onderaan deze pagina.

Volgens de nieuwe plannen van het stadsdeel, die in juni op de deelraadsagenda komen voor definitieve goedkeuring, mag een boom met een omvang van minder dan 65 cm in het vervolg vergunningsvrij worden gepakt. Ook hoeft de eigenaar geen nieuwe boom te herplanten op de plek van de oude.

In het kort: Paul van Grieken wil weten wat het stadsdeel hiermee meent te winnen. Zijn er zoveel kapaanvragen binnen gekomen dat de werkdruk van de ambtenaren met het nieuwe beleid omlaag gaat? Hoeveel heeft de handhaving van het oude beleid de afgelopen jaren eigenlijk gekost? 'Nergens wordt duidelijk gemaakt wat de gevolgen zijn van de twee voorgenomen maatregelen. (...) Om een goede afweging te kunnen maken is inzicht nodig in de consequenties.'

Paul van Griekens heeft ook een blog hierover op zijn eigen weblog geplaatst.  Een citaat: Het lijkt er op dat het coalitiepartijen in stadsdeel Zuid vooral wil dereguleren om het dereguleren – of de samenleving daar nu beter van wordt of niet. Een tweede reden – veel legitiemer – zou kunnen zijn dat het stadsdeel moet bezuinigen. In dat geval moet natuurlijk duidelijk zijn dat de oude verordening veel kosten met zich meebrengt en dat de nieuwe een stuk goedkoper is. Maar ergens stelt het het dagelijks bestuur zichzelf ook maar deze vraag, laat staan dat het een poging doet om dit inzichtelijk te maken. Dus ook hier is het speculeren naar motieven. Voor het in behandeling nemen van een kapvergunning worden leges in rekening gebracht, die – in principe – kostendekkend zijn. Kapaanvragen behandelen zal dus nauwelijks drukken op de stadsdeel begroting. Anders is dat met de handhaving van de herplantplicht. Als mensen na het vergund vellen van een boom verzaken een nieuwe boom te planten, moet het stadsdeel dat via een bestuursrechtelijk handhavingstraject gaan afdwingen. Dat is heel veel gedoe. Zonder verplichting tot herplant, geen reden tot handhaving en dat scheelt geld. Hoeveel geld? Wederom: het dagelijks bestuur zegt er niets over. We weten niet wat het stadsdeel bespaart door bomen vogelvrij te verklaren.

Lees hier zijn hele blog.