Eind vorige eeuw is het Dagelijks Bestuur van het toenmalige stadsdeel Buitenveldert gevallen over betaald parkeren. Zal het huidige Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zuid donderdag 19 januari ook over deze bananenschil uitglijden? Zelden zo’n staaltje jojobeleid meegemaakt.
Vorig jaar lag de hete aardappel van betaald parkeren in Buitenveldert-Zuid (Buitenveldert-Noord heeft al enige tijd betaald parkeren) op het bordje van VVD-portefeuillehouder Marco Kreuger. Forensen die in de Zuidas en elders in Amsterdam werkten, parkeerden hun auto in die delen van Buitenveldert waar het parkeren nog gratis was. Vooral daar, waar zij gemakkelijk konden overstappen op metro en tram. Dat leidde tot overlast voor bewoners.
Overal betalen?
Marco Kreuger wilde daarom per 1 januari 2012 ook in Buitenveldert-Zuid betaald parkeren invoeren, maar niet in het meest zuidelijke deel, waar de parkeerdruk tot dan altijd gering was: de strook ten zuiden van de De Cuserstraat/Van Boshuizenstraat. Insprekers op zijn concept parkeernota wezen echter op het gevaar, dat wanneer je slechts voor een deel van Buitenveldert-Zuid betaald parkeren invoert, de parkeeroverlast zich verplaatst naar de laatste strook waar geen betaald parkeren van kracht is. De portefeuillehouder liet zich overtuigen en kwam in zijn definitieve parkeernota met het voorstel in heel Buitenveldert-Zuid betaald parkeren in te voeren.
Bewonersverzet
Toen waren de rapen gaar. Een zeer actieve buurtbewoner uit een van die rustige buurtjes ging alle huizen langs en kwam met een enorme stapel handtekeningen aanzetten van mensen, die niet wilden dat er betaald parkeren in hun straat kwam.
Omdat de aanhang van de VVD in deze contreien erg groot is, ging die partij overstag. Samen met de zoals altijd braaf volgende coalitiegenoten D66 en PvdA, kwam de VVD met een amendement om toch geen betaald parkeren in te voeren in de meest zuidelijke strook van Buitenveldert. De Raad nam dit amendement op 25 mei 2011 aan, ondanks het verzet van GroenLinks. Marco Kreuger liet zich weer ompraten.
Paniek
Maar op de eerste dagen van het nieuwe jaar werd de vrees al bewaarheid. De voorheen zo rustige buurtjes in Buitenveldert-Zuid werden overspoeld door auto’s van forensen, die uitwijken uit het gebied waar op 1 januari 2012 betaald parkeren was ingevoerd. Alle parkeerplaatsen bezet, auto’s op de stoep, auto’s die garages onbereikbaar maken. Tal van boze autobezitters, veel publiciteit. De VVD (!) stelde op 4 januari al schriftelijke vragen. Het Dagelijks Bestuur kondigde op 10 januari reeds aan het beleid te willen herzien. VVD, D66 en PvdA vonden elkaar weer meteen om een extra commissievergadering aan te vragen op donderdag 19 januari.
Geen visie
Welke conclusies kunnen we hieruit trekken? De VVD en haar trouwe volgelingen, D66 en PvdA, hebben geen visie op parkeren. Deze partijen laten zich sturen door boze bewoners, dan de ene kant op, dan de andere kant. Voormalig portefeuillehouder in Zuideramstel, de CDA-er Henk Boes, had hier de term “witte woede” voor bedacht. Over zijn onderzoek hiernaar hebben wij echter nimmer meer iets vernomen.
Wat wil GroenLinks?
GroenLinks heeft een heldere, niet populistische visie op parkeren. Het is logisch dat je betaalt voor het bezetten van openbare ruimte ten dienste van jouw auto; niets is gratis. Immers, die plek kan niet op een andere manier worden benut, bijvoorbeeld voor het stallen van fietsen, het aanleggen van groen of het creëren van een speelplek voor kinderen. De hoogte van de prijs voor de parkeervergunning voor bewoners en het parkeergeld voor bezoekers, moet je laten afhangen van de parkeerdruk. Door een variabel prijskaartje te hangen aan parkeren, kun je de parkeeroverlast beperken en mensen ertoe bewegen niet met de auto, maar met de fiets of het openbaar vervoer te reizen. Beter voor het milieu en beter voor de gezondheid.
Verantwoordelijkheid
GroenLinks wil dat portefeuillehouder Marco Kreuger tijdens de ingelaste commissievergadering van 19 januari nu echt eens zijn verantwoordelijkheid gaat nemen: betaald parkeren in héél Buitenveldert, zonder uitzonderingen. En niet politici onder druk van bewoners laten bepalen in welke straten er wel en in welke straten er geen betaald parkeren komt. Een standvastige portefeuillehouder had de bewoners een hoop ellende bespaard.
Jan Kok, lid fractie GroenLinks in deelraad Amsterdam-Zuid.