VVD en D66 willen Zuid nog minder toegankelijk maken voor de modale Amsterdammer. En de PvdA steunt hen hierbij om de coalitie niet in gevaar te brengen. Dat is de uitkomst van de discussies in de stadsdeelraad van 3 maart.

De gemeente Amsterdam, de stadsdelen, de Amsterdamse Federatie van woningcorporaties en de Huurdersvereniging Amsterdam, hebben afspraken gemaakt in “Bouwen aan de Stad II”. De essentie hiervan is dat de woningbouwverenigingen meer woningen mogen verkopen, enerzijds om de kas van de corporaties te spekken en anderzijds om het lege Vereveningsfonds van de gemeente te vullen. Daarmee zouden de middengroepen aan een woning worden geholpen. Waarbij iedere partij iets anders onder het middensegment verstaat. En waar is de markt het gunstigst om deze woningen voorgoed weg te zetten? U raadt het al: de gouden band stadsdeel Centrum en stadsdeel Zuid, veelzeggend betiteld als “marktgebied 1”.

 

GroenLinks in Zuid heeft een helder standpunt. De segregatie tussen die gouden band en de stadsdelen aan de buitenkant van Amsterdam moet juist worden verminderd. En de segregatie binnen Zuid dient te worden tegengegaan. Dus de sociale woningvoorraad in de chique delen van Zuid met hand en tand verdedigen. En in de kansarmere buurten enige verkoop van corporatiewoningen toestaan, wanneer dit wordt gecompenseerd met nieuwbouw van sociale woningen in ons stadsdeel.

 

VVD en D66, die samen de grootst mogelijke minderheid in de stadsdeelraad hebben, willen hun rechtse woonagenda zo snel mogelijk uitvoeren. Ze hebben het steeds over een gelijk speelveld voor woningcorporaties en particuliere verhuurders, terwijl daar toch grote verschillen tussen bestaan. Op 3 maart kwamen zij op het laatste moment met een motie; zwaar aangezet als nadere voorwaarde bij de ondertekening van het convenant “Bouwen aan de Stad II” door stadsdeel Zuid. Beide liberale partijen willen particuliere verhuurders nog meer ruimte bieden om panden te splitsen en per verdieping te verkopen. Daarnaast is het hun bedoeling dat er veel meer woningen samengevoegd mogen worden. Dit betekent in feite dat voor iedere zo gecreëerde grote woning voor het middensegment, twee kleine goedkope huurwoningen worden opgeofferd!

 

De PvdA-fractie en hun portefeuillehouder Wonen Egbert de Vries, zitten hierbij in een spagaat. Hun achterban, zoals de Huurdersverenigingen in Zuid, schreeuwt moord en brand. De pijn is zichtbaar bij de PvdA-ers in de deelraad. Regelmatig grijpt men naar de helpende hand van GroenLinks en SP. Maar uiteindelijk laten ze telkens toch weer los. De tandeloze PvdA-moties moeten het goedkeurende stempel hebben van coalitiepartners VVD en D66. En in ruil daarvoor stemmen ze ook nog mee met rechtse moties “om erger te voorkomen”.

 

GroenLinks is niet van plan te wachten of en wanneer de PvdA in Zuid tot inkeer komt. We steken onze energie liever in een gunstige besluitvorming in de centrale stad. Daar wordt het wonen in Amsterdam integraal bekeken. Daar probeert men in ieder geval een evenwicht te zoeken tussen de verschillende marktgebieden en de verschillende stadsdelen. Daar kijkt men, evenals Robert Vuijsje, niet alleen naar Zuid maar ook naar Zuidoost. Hopelijk biedt dit voldoende tegenwicht tegen het eiland-denken van de roeiers in Zuid.