Gelukkig hoeft die ontmoeting niet alleen maar in de huizen van de wijk plaats te vinden, dat kan ook gewoon op straat en op de pleinen. Ook meedoen met de maatschappij gaat het beste als die maatschappij ook toegankelijk voor je is en als je je welkom voelt, voor veel mensen begint dat op de eigen stoep. 

In stadsdeel Zuid zijn daarvan mooie voorbeelden te vinden. Het meest zichtbare voorbeeld is misschien wel de regenboogluifel bij station Zuid, met de progress-vlag waarmee we laten zien dat iedereen welkom is in Zuid, wat je seksuele oriëntatie of genderidentiteit ook is. Extra mooi is dat Rocco, onze DB -er in Zuid,  Amsterdammers heeft laten meedenken over het ontwerp en de gebruikte vlag, dit is dus écht een signaal wat Amsterdammers geven aan iedereen die station Zuid bezoekt. 

Ook het rookvrij maken van de Fred Roeskestraat en het Dora Tamanaplein maakt deze plekken toegankelijker voor meer Amsterdammers en helpt bij het voorkomen van gezondsproblemen bij kinderen. Hier hebben bewoners zich verenigd en zich ingezet voor het rookvrij maken van hun omgeving en hebben zo ook het netwerk in de buurt versterkt. 

In de Frans Halsbuurt en het Kennedyplantsoen zien we dat door de vernieuwende vormen van participatie die Rocco heeft gebruikt, dat het er bij de herinrichtingen gesproken wordt over de sociale functies van de straten en het plein en niet alleen over de ruimtelijke inrichting. Dit leidt dat straten oversteekbaar worden voor minder validen, dat trappen verdwijnen, dat er bankjes komen en dat er speel- en sporttoestellen komen voor alle leeftijden. Dit draagt allemaal bij aan de zelfredzaamheid en gezondheid van Amsterdammers en maakt ontmoeting beter mogelijk.

Maar ook gezamenlijk groenbeheer zoals op verschillende plekken in Zuid gebeurt is een mooi voorbeeld, net als de Heen en Weer dienst, waar ouderen in de Pijp voor een laag bedrag met een Canta naar plekken in de buurt gebracht worden die voor hen net te ver zijn.

Er gebeurt dus al veel in Zuid, maar er kan natuurlijk nog meer. Dus GroenLinks zal altijd, op alle dossiers, kijken hoe Amsterdam nog socialer kan worden.